1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

ЗАНИМАЊЕ УГОСТИТЕЉСКЕ СТРУКЕ

 Образовни профил: К О Н О Б А Р 

ОПИС ЗАНИМАЊА ЗА КОНОБАРА

       Где ради
 
        Конобар ради у угоститељским и туристичким објектима – (хотели, ресторани, кафане, ноћним клубовима и др.).

       Шта ради

          Конобар ради на дочеку и услуживању гостију, на организовању пријема, хладних, топлих бифеа, коктел партија, одговоран је за правилно чување и руковање ивентаром, средствима за рад, за примљену робу, издате блокове и рачуне.

      Средства за рад

          Прибор за јело, стакло, посуђе, столно рубље, потребна приручна средства за рад.

      Знања и интересовања:

          Потребна су знања из услуживања, хигијене, примењене психологије, страних језика и опште културе.  

      Способности и захтеви занимања

         Потпуно очуваност горњих и доњих екстремитета, чуло вида и слуха, способност брзог оперисања простим рачунским радњама. Присуство следећих особина личности: љубазност, лако успостављање непосредног контакта са другим лицима, предусретљивост, стрпљење и тачност.

 

УСЛОВИ ЗА УПИС КАНДИДАТА

          Сврха образовања је стручно и перманентно образовање – продубљивање знања, умења и вештине за обављање угоститељских послова: познавање више начина услуживања, врста пића, хране,знања и вештине за обављање рада и услуга, као и радних задатака-начина услуживања у угоститељским објектима где раде конобари. органолептички састав, специфичну тежину, и др. Образовање могу стицати кандидати са завршеним средњим,  и КВ образовањем.

 

ГРУПА ПОСЛОВА И ЗАДАТАКА

           За школску 2005/06. годину омогућавамо вам могућност стручног образовања и оспособљавања за стручно перманентно образовање за занимање угоститељски радник конобар. Упознавање са радом и значјем услуживања и у основним особинама и дужностима услужног особља, начином услуживања, припремању сервирањем, апсервирањем, као и са њиховом одећом и обућом. Упознати их са рубљем, стаклом, порцеланом, металним посуђем, прибором за јело, малим столним ивентаром, помоћним ивентаром и сл. Дочек госта, разговор са гостом, примање наруџбе, маркирања, услуживање, сервирање, апсервирање, наплаћивање, испраћај госта, уређење услужног простора, конобарског офиса, сале и др.

ТЕХНОЛОГИЈА ЗАНИМАЊА – КОНОБАР

            Љубазно понашање са гостима: љубазност, поздрављање и примање гостију, ословљавање, осмех, контакт са гостом, разговор са гостом, и др.

 

            Просторије у којима ради особљс које услужује: просторије за доручак, аперитив бар, ноћни бар, помоћне просторије, одржавање просторија и сл.

 

            Предмети потребни за услуживање: намештај, ресторанско рубље, столно посуђе, прибор за јело, стакло, мали столни ивентар и менаге, дрвени ивентар за услуживање, уређаји и апарати у ресторанима, одржавање ивентара, прибор за јело, стакло, мали столни ивентар, уређаји и апарати у расторану, ресторанска колица и др.

 

            Ресторанско особље и начела сервирања и услуживања: персонал, особље за услуживања, шеф услуживања, шеф сале, шеф рејона, помоћни конобар, радна одећа и опрема за услуживање.

 

            Припремни радови у офису и основни начин сервирања: ''Мисе ен плаце'', пребрисавање – полирање стакла, порцелана, прибора за јело, металног прибора, чишћење малог столног ивентара, бонирање услуга, и начини услуживања.

 

          Припремни радови у ресторану и основни начини услуживања: формирање и поравнавање столова и столица, прекривање столова, припремни радови за рад и постављање постава - прибора за јело - доручак, чаша за воду, салвета, хлеба и пецива, услуживање доручка, поставе (Цоуверт) за дневне оброке, услуживање оброка, чишћење, уређење конобарског радног стола, и поспремање столова, рејона и сале.

 

           Издавање и наплаћивање рачуна: начини издавања рачуна и наплаћивања.

 

           Средства понуде хране и пића: јеловници, дневне мени карте, понуда јела и пића, винске карте, ценовници, и сл.

 

          Лична припрема за услуживање: упознај дневни мени, понуда јела и пића, примање наруџбе, предаје наруџбе, доношење наруџбе и услуживање, сервирање, апсервирање, наплаћивање и испраћај госта.

 

          Услуживање пића и хране: услуживање висококвалитетних белих и црних вина, декантирање и дегустације вина, услуживање уз поједина јела, жестоких пића, пива, сокова, и др. Врсте оброка: хладна предјела, супе, чорбе, топла предјела, рибе, ракова, меса, јела по наруџби, услуживање гарнитура-прилога, салата, десерта, воћа и топлих и хладних напитака.

 

          Увођење у рад нових радника и њихово стручно образовање и усавршавање, (менторство) као и послови на оспособљавању и обуци ученика-полазника за рад: учествовање у стручном образовању и оспособљавању, учествовање у провери радне способности, оцењивању ученика – полазника на практичном раду, дочеку госта, као и примање наруџбе,  услуживање,  сервирање, апсервирање, чишћење и уређење столова, испраћају госта, обрачун дневног утрошка, контрола пазара и попис продаје робе.

 

НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ СТРУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА

 

NASTAVNI PREDMETI

NEDELJNO

BROJ NEDELJA

GODIŠNJE

T

P

T

P

A) Zajednički predmeti za područje strulnog obrazovanja

FINANSIJSKO POSLOVANJE

2

12

24

RAD NA RAČUNARU / FISKALNOJ KASI

2

12

12

12

POSLOVNA PSIHOLOGIJA

2

12

24

ENGLESKI JEZIK  I

2

12

24

NEMAČKI JEZIK  II

2

12

24

Ukupno A:

10

108

B) STRUČNI PREDMETI

UGOSTITELJSKO USLUŽIVANJE

4

12

78

PRAKTIČNA NASTAVA

12

12

144

POZNAVANJE PIĆA I NAMIRNICA  

2

12

24

Ukupno B:

6

12

12

72

144

UKUPNO A + B

10+6

12

12

174

144

 

35

318

Создание сайта - Берлот

Изаберите језик

EnglishBulgarianCzechDanishDutchFrenchGermanGreekItalianJapaneseKoreanPolishRussianSwedishSerbianSlovenianTurkishMacedonianArmenianChinese (S)Chinese (T)

AcyMailing Module

Угоститељство

  • Банер

Ко је на мрежи

Имамо 2 гостију на мрежи

Статистика

Број прегледа чланка : 27666