ЗАНИМАЊЕ УГОСТИТЕЉСКЕ СТРУКЕ
Образовни профил: К О Н О Б А Р
ОПИС ЗАНИМАЊА ЗА КОНОБАРА
Где ради
Конобар ради у угоститељским и туристичким објектима – (хотели, ресторани, кафане, ноћним клубовима и др.).
Шта ради
Конобар ради на дочеку и услуживању гостију, на организовању пријема, хладних, топлих бифеа, коктел партија, одговоран је за правилно чување и руковање ивентаром, средствима за рад, за примљену робу, издате блокове и рачуне.
Средства за рад
Прибор за јело, стакло, посуђе, столно рубље, потребна приручна средства за рад.
Знања и интересовања:
Потребна су знања из услуживања, хигијене, примењене психологије, страних језика и опште културе.
Способности и захтеви занимања
Потпуно очуваност горњих и доњих екстремитета, чуло вида и слуха, способност брзог оперисања простим рачунским радњама. Присуство следећих особина личности: љубазност, лако успостављање непосредног контакта са другим лицима, предусретљивост, стрпљење и тачност.
УСЛОВИ ЗА УПИС КАНДИДАТА
Сврха образовања је стручно и перманентно образовање – продубљивање знања, умења и вештине за обављање угоститељских послова: познавање више начина услуживања, врста пића, хране,знања и вештине за обављање рада и услуга, као и радних задатака-начина услуживања у угоститељским објектима где раде конобари. органолептички састав, специфичну тежину, и др. Образовање могу стицати кандидати са завршеним средњим, и КВ образовањем.
ГРУПА ПОСЛОВА И ЗАДАТАКА
За школску 2005/06. годину омогућавамо вам могућност стручног образовања и оспособљавања за стручно перманентно образовање за занимање угоститељски радник конобар. Упознавање са радом и значјем услуживања и у основним особинама и дужностима услужног особља, начином услуживања, припремању сервирањем, апсервирањем, као и са њиховом одећом и обућом. Упознати их са рубљем, стаклом, порцеланом, металним посуђем, прибором за јело, малим столним ивентаром, помоћним ивентаром и сл. Дочек госта, разговор са гостом, примање наруџбе, маркирања, услуживање, сервирање, апсервирање, наплаћивање, испраћај госта, уређење услужног простора, конобарског офиса, сале и др.
ТЕХНОЛОГИЈА ЗАНИМАЊА – КОНОБАР
Љубазно понашање са гостима: љубазност, поздрављање и примање гостију, ословљавање, осмех, контакт са гостом, разговор са гостом, и др.
Просторије у којима ради особљс које услужује: просторије за доручак, аперитив бар, ноћни бар, помоћне просторије, одржавање просторија и сл.
Предмети потребни за услуживање: намештај, ресторанско рубље, столно посуђе, прибор за јело, стакло, мали столни ивентар и менаге, дрвени ивентар за услуживање, уређаји и апарати у ресторанима, одржавање ивентара, прибор за јело, стакло, мали столни ивентар, уређаји и апарати у расторану, ресторанска колица и др.
Ресторанско особље и начела сервирања и услуживања: персонал, особље за услуживања, шеф услуживања, шеф сале, шеф рејона, помоћни конобар, радна одећа и опрема за услуживање.
Припремни радови у офису и основни начин сервирања: ''Мисе ен плаце'', пребрисавање – полирање стакла, порцелана, прибора за јело, металног прибора, чишћење малог столног ивентара, бонирање услуга, и начини услуживања.
Припремни радови у ресторану и основни начини услуживања: формирање и поравнавање столова и столица, прекривање столова, припремни радови за рад и постављање постава - прибора за јело - доручак, чаша за воду, салвета, хлеба и пецива, услуживање доручка, поставе (Цоуверт) за дневне оброке, услуживање оброка, чишћење, уређење конобарског радног стола, и поспремање столова, рејона и сале.
Издавање и наплаћивање рачуна: начини издавања рачуна и наплаћивања.
Средства понуде хране и пића: јеловници, дневне мени карте, понуда јела и пића, винске карте, ценовници, и сл.
Лична припрема за услуживање: упознај дневни мени, понуда јела и пића, примање наруџбе, предаје наруџбе, доношење наруџбе и услуживање, сервирање, апсервирање, наплаћивање и испраћај госта.
Услуживање пића и хране: услуживање висококвалитетних белих и црних вина, декантирање и дегустације вина, услуживање уз поједина јела, жестоких пића, пива, сокова, и др. Врсте оброка: хладна предјела, супе, чорбе, топла предјела, рибе, ракова, меса, јела по наруџби, услуживање гарнитура-прилога, салата, десерта, воћа и топлих и хладних напитака.
Увођење у рад нових радника и њихово стручно образовање и усавршавање, (менторство) као и послови на оспособљавању и обуци ученика-полазника за рад: учествовање у стручном образовању и оспособљавању, учествовање у провери радне способности, оцењивању ученика – полазника на практичном раду, дочеку госта, као и примање наруџбе, услуживање, сервирање, апсервирање, чишћење и уређење столова, испраћају госта, обрачун дневног утрошка, контрола пазара и попис продаје робе.
НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ СТРУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА
NASTAVNI PREDMETI |
NEDELJNO |
BROJ NEDELJA |
GODIŠNJE |
||
T |
P |
T |
P |
||
A) Zajednički predmeti za područje strulnog obrazovanja |
|||||
FINANSIJSKO POSLOVANJE |
2 |
12 |
24 |
||
RAD NA RAČUNARU / FISKALNOJ KASI |
2 |
12 |
12 |
12 |
|
POSLOVNA PSIHOLOGIJA |
2 |
12 |
24 |
||
ENGLESKI JEZIK I |
2 |
12 |
24 |
||
NEMAČKI JEZIK II |
2 |
12 |
24 |
||
Ukupno A: |
10 |
108 |
|||
B) STRUČNI PREDMETI |
|||||
UGOSTITELJSKO USLUŽIVANJE |
4 |
12 |
78 |
||
PRAKTIČNA NASTAVA |
12 |
12 |
144 |
||
POZNAVANJE PIĆA I NAMIRNICA |
2 |
12 |
24 |
||
Ukupno B: |
6 |
12 |
12 |
72 |
144 |
UKUPNO A + B |
10+6 |
12 |
12 |
174 |
144 |
|
35 |
318 |