ЗАНИМАЊЕ УГОСТИТЕЉСКЕ СТРУКЕ
Образовни профил: Б А Р М Е Н
ОПИС ЗАНИМАЊА ЗА БАРМЕНА
Где ради
Бармен ради у угоститељским објектима – баровима (хотелима, ноћним клубовима и др.)
Шта ради
Бармен ради на дочеку и услуживању гостију, организовњу пријема, коктел партија, одговоран је за правилно чување и руковање ивентаром, средствима за рад, за примљену робу, издате блокове и рачуне.
Средства за рад
Прибор за припремање барских мешавина: барске чаше – различитих врста и величина, бокали, барска сита, кашике, ручни мешач (шејкер), ножеви разних величина и врста (барски нож, нож за резање коре од лимуна, нож за бушење конзерви, и сл.) разни вадичепови, барска клешта, лопатице за лед, хватаљке за лед, прибор за јело, посуђе, столно рубље, потребна приручна средства за рад, расхладни уређаји, полице, ветрине, миксери, ледомати и др.
Знања и интересовања:
Потребна су знања из услуживања, познавања специфичних тежина и припремања мешавина пића, декорације, хигијена, примењене психологије и страних језика.
Потребна су потпуно очуваност горњих и доњих екстремитета, чуло вида и слуха, способност брзог оперисања простим рачунским радњама. Присуство следећих особина личности: љубазност, лако успостављање непосредног контакта са другим лицима, предусретљивост, стрпљење и тачност.
УСЛОВИ ЗА УПИС КАНДИДАТА
Сврха образовања је стручно и перманентно образовање – продубљивање знања, умења и вештине за обављање барских послова: познавање пића, органолептички састав, специфичну тежину, и др. Образовање могу стицати кандидати са завршеним средњим, и КВ образовањем.
ГРУПА ПОСЛОВА И ЗАДАТАКА
За школску 2007/08. годину омогућавамо вам могућност стручног образовања и оспособљавања за стручно перманентно образовање за занимање бармен. Упознавање са радом у бару, начином услуживања, припремању барских мешавина, додатака пићима, сервирање и украшавање.
Упознавање са радом и значајем припремања мешаних - барских пића, коктела, услуживањем, као и са њиховом одећом и обућом, упознати их са рубљем, стаклом, порцеланом, металним посуђем, помоћним барским ивентаром и сл.
Дочек госта, разговор са гостом, примање наруџбе, маркирање, начином услуживања гостију, сервирањем, апсервирањем, начином наплаћивања, испраћај госта, уређењу услужног простора и сл.
ТЕХНОЛОГИЈА ЗАНИМАЊА - БАРМЕН
Љубазно понашање са гостима: Љубазност, поздрављање, разговор и примање гостију, ословљавање, осмех, услуживање гостију, апсервирање, наплаћивање и испраћај гостију.
Просторије у којима ради бармен: Бармен ради у угоститељским објектима – баровима, на дочеку, припремању и услуживању барских мешавина, наплаћивању и испраћају гостију.
Предмети потребни за припремање барских мечавина и услуживање: намештај, барски пулт, ручни мешач (шејкер), барска чаша, барска цедиљка, барски нож, виљушка, кашика, ренде, хватаљке, даске за резање, отварачи, бочице за штрцање, вадичеп, сламке, мерице, уређаји и апарати, одржаван и чист ивентар, ресторанско рубље и стакло.
Барско особље, начин рада и одећа: шеф бара, први и други бармен, конобари, сервир, помоћно особље, одећа која је карактеристична по свом изгледу.
Припремни радови у офису и основни начин сервирања: ''Мисе ен плаце'' пребрисавање пулта, столова, и столица, припреме за рад, контрола и исправност пића, воћа и додатака барским мећавинама, прање, полирање чаша и малог столног ивентара, бонирање услуга и начин услуживања.
Издавање и наплаћивање рачуна: издавање рачуна и начин наплаћивања.
Средства понуде пића и хране: барска карта, ценовници, кактел карте и сл.
Лична припрема за услуживање: припремити офис, бар, лична припрема за рад, и др.
Услуживање пића, напитака, барских мешавина: услуживање квалитетних и свежих пића, малих оброка, сендвича, карампеја, колача, као и других посластица, топлих алкохолних-безалкохолних напитака.
Увођење у рад нових радника и њихово стручно усавршавање (менторство) односно послове стручног и професионалног оспособљавања у обуци ученика-полазника практичне наставе: учествовање у раду и образовању, провери радне и стручне способности, оцењивању ученика – полазника у практичном раду у бару. Познавање ивентара, одржавања ивентара, познавање пића, мешавина, декорација и употреба воћа, дочеку госта, примању наруџби, припремању и услуживању мешаних пића, сервирање, услуживање, апсервирање, наплаћивање, испраћај госта и обрачун дневног утрошка, контрола пазара, дневни обрачун и ивентар робе.
НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ СТРУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА
NASTAVNI PREDMETI |
NEDELJNO |
BROJ NEDELJA |
GODIŠNJE |
||
T |
P |
T |
P |
||
A) Zajednički predmeti za područje strulnog obrazovanja |
|||||
FINANSIJSKO POSLOVANJE |
2 |
12 |
24 |
||
RAD NA RAČUNARU / FISKALNOJ KASI |
2 |
12 |
12 |
12 |
|
POSLOVNA PSIHOLOGIJA |
2 |
12 |
24 |
||
ENGLESKI JEZIK I |
2 |
12 |
24 |
||
NEMAČKI JEZIK II |
2 |
12 |
24 |
||
Ukupno A: |
10 |
108 |
12 |
||
B) STRUČNI PREDMETI |
|||||
BARSKO POSLOVANJE |
4 |
12 |
48 |
||
USLUŽIVANJE U BARU |
12 |
12 |
144 |
||
PPOZNAVANJE BARSKIH MEŠAVINA |
2 |
12 |
24 |
||
Ukupno B: |
6 |
12 |
12 |
72 |
144 |
UKUPNO A + B |
10+6 |
12 |
12 |
180 |
144 |
|
35 |
324 |